Rusia a acuzat marţi Norvegia să îi restricţionează activităţile dintr-un lanţ de insule din regiunea arctică şi a anunţat că doreşte discuţii cu Oslo pentru rezolvarea problemelor, transmite Reuters.

Arhipelagul Svalbard, situat la circa 850 de kilometri nord de Norvegia, este considerat un posibil subiect de conflict între Moscova şi Occident, în condiţiile în care schimbările climatice au făcut accesibilă regiunea, iar Rusia şi-a extins prezenţa militară.

Cu toate că sectoarele turismului şi serviciilor s-au dezvoltat în Svalbard, industria tradiţională este extracţia cărbunelui şi o companie minieră din Rusia a desfăşurat activităţi în oraşul Barentsburg timp de mai multe decenii. Nu există exploatări de petrol şi gaze în apropierea insulelor.

Teritoriul este reglementat de un tratat din 1920, care acordă Norvegiei suveranitatea, dar permite altor semnatari, inclusiv Rusiei, drepturi de rezidenţă şi comerciale.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a cerut oficial Oslo organizarea unor discuţii pentru a rezolva problema restricţiilor care contravin garanţiilor tratatului ”de acces şi intrare libere şi egale”, a arătat Ministerul rus de Externe.

mai mult la  adevarul.ro

Lasă un răspuns