Suedia a respins luni cererea Rusiei de a participa la investigarea presupusului sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, sugerând Moscovei să desfăşoare propria sa investigaţie, transmite AFP.
Scurgerile enorme de gaze din cele două gazoducte care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost provocate, conform datelor preliminare, de explozii subacvatice care au vizat aceste conducte pe 26 septembrie. Exploziile au fost localizate în zonele economice exclusive ale Suediei şi Danermarcei, dar în apele internaţionale, aşadar fiecare naţiune este liberă să-şi desfăşoare propria investigaţie, a motivat premierul interimar suedez Magdalena Andersson refuzul de a accepta participarea Rusiei în anchetă.
Suedia a interzis săptămâna trecută accesul într-un perimetru pe care l-a rezervat anchetei sale. Dar „acum am ridicat această blocadă şi este posibil ca alte nave să intre în zonă”, a mai spus şefa guvernului suedez, adăugând că, din informaţiile sale, Rusia încă nu a inspectat zona scurgerilor, situată în largul insulei daneze Bornholm.

Citește mai mult la:   www.digi24.ro/stiri/externe/ue/suedia-respinge-participarea-rusiei-la-investigarea-avariilor-de-la-gazoductele-nord-stream-ancheta-initiata-si-in-germania-2112751

Lasă un răspuns