„Norvegia a fost şi continuă să fie vitală pentru protecţia Europei şi Americii de Nord prin calea de abordare dinspre nordul îndepărtat. Norvegia este santinela NATO în nord şi ochii şi urechile sale în privinţa detectării activităţii militare a Rusiei în preajma Peninsulei Kola şi a flotei sale nordice”, a apreciat expertul.
Pe 17 august, distrugătorul american USS Roosevelt a staţionat la Tromsø, nordul Norvegiei, la capătul a 50 de zile de patrulări în nordul îndepărtat unde navele de luptă americane au primit „susţinere puternică din partea Norvegiei”, au anunţat forţele navale americane.

Pe 21 august, submarinul de atac USS Seawolf, detaşat pe coasta de vest a SUA, a făcut o scurtă oprire în apropiere de Tromsø după o expediţie de amploare în largul lumii.

„Ca vecin al Rusiei în nord, Norvegia e martora unei capacităţi militare tot mai potente a Rusiei”, a declarat Tone Skogen, secretar de stat în Ministerul norvegian al Apărării, notând că exerciţiile ruse reflectă apropierea de coastele „noastre” fiind efectuate tot mai la sud.
USS Roosevelt în Norvegia
USS Roosevelt în Norvegia

Citeste mai mult: adev.ro/qfxhl0

Lasă un răspuns